Superfoodia luonnosta
KOIVU
Hiirenkorvat ja nuoret lehdet kerätään touko-kesäkuussa.
Toimii nesteenpoistajana.
Käytetään tuoreena esimerkiksi salaatteihin ja keittoihin.
KUUSEN KERKKÄ
Vaalean vihreät kerkät kerätään keskikesään mennessä.
Hivenaineita, A- ja C-vitamiiineja, antioksidantteja.
Käytetään tuoreena, sopii lähes kaikkeen.
MAITOHORSMA
Nuoret versot ja lehdet kerätään ennen kukintaa.
Ravintokuitua, riboflaviinia (B2), fosforia, A- ja C-vitamiinia.
Versot käytetään parsan tapaan, lehdet esimerkiksi salaattiin.
NOKKONEN
Nuoret versot ja lehdet kerätään keväällä.
Ravintoaineiden tehopakkaus! Runsaasti proteiinia, ravintokuitua, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia, rautaa, C-, A- ja E-vitamiinia ja folaattia (foolihappo) yms.
Ryöpätään muutama minuutti kiehuvassa vedessä, käytetään esimerkiksi pinaatin tavoin.
VOIKUKKA
Kerätään lehtien latvaosasta 2/3 osaa keväällä ja alkukesästä ennen kukintaa.
Merkittäviä määriä rautaa, riboflaviinia (B2), kalsiumia, A-, B6-, C- ja E-vitamiinia.
Lehdistä voi poistaa kitkerän keskiruodon, lehdet käytetään esimerkiksi keittoihin ja salaatteihin.